Dag 19: Schwörstadt – Sausheim (67,16 km)

We hadden een hele rustige nacht. Rond half 8 zijn we alles begonnen opruimen en om 9u15 vertrekt de karavaan. Het kost vandaag wat moeite om te vertrekken. Hannah is immers met haar verkeerde been uit bed gestapt. Ze beslist van niet mee te trappen vandaag (wat niet nieuw is 🙃🤣). 

Het is al warm 🥵. We kronkelen richting Zwitserse grens. Net voor de grens gaan we nog even naar de Aldi om boodschappen te doen. 

Bij het binnenrijden van Zwitserland 🇨🇭, en ook Basel, eten we ons fruitje. Het smaakt. 

We blijven in Basel hoofdzakelijk langs de Rijn fietsen. We zien daar heel wat mensen in de Rijn zwemmen. Ze hebben allemaal een waterdichte zak met hen mee. Ook op de straat lopen ze daar mee rond. Best wel grappig eigenlijk. 

We moeten nog een gasbidon zien te vinden. We hebben niet zoveel gas meer om te koken. Daarvoor moeten we even richting het mooie centrum. 

Voor het middageten is het even zoeken naar een geschikt plaatsje. Liefste eentje in de schaduw, het is bakken ondertussen…

We rijden Basel uit onmiddellijk terug in Duitsland te fietsen. En eventjes later blijken we op een 3-landenpunt te zitten: Zwitserland 🇨🇭- Duitsland 🇩🇪- Frankrijk 🇫🇷. 

Over de brug van de Rijn zitten we in Frankrijk. In Hunigue (🇫🇷) picknicken we. Na ons middageten vinden de H’tjes dat het tijd is om nog eens een poging te ondernemen voor hun challenge. Remember: Hannah is met haar verkeerde been uit de tent gestapt. Al snel ontstaat er nog maar eens een ruzie. Hannah neemt een leidende rol. Dus na een aantal pogingen vliegt haar palletje ver weg. Dus: poging mislukt. 

We zetten dan maar onze fietstocht verder. Ons eerste plan was om de camping net voorbij Basel te nemen (met dank aan Thomas Van Riet), maar het is warm. We merken dat het ‘koeler’ is als we fietsen. We kiezen ervoor om verder te rijden richting Mulhouse. 

We fietsen de hele tijd langs het kanaal. Het is saai, maar dan ook echt saai. Quasi geen boten, in het begin rechte baan, geen dorpjes…alleen heel wat fietsende medemensen en in het begin veel vakantiefietsers. 

Net voor Mulhouse verlaten we het kanaal en gaan we richting de camping. We doen boodschappen in de grote Carrefour. En hebben de H’tjes toch wel geen geluk zeker, er is daar een winkel met ijs, bollen ijs. Zij zijn content. 

Het is nog 1,5 km naar de camping. Het is een eenvoudige camping met een mini-zwembad. 

Hannah neemt een snelle duik in het water 💦. Ondertussen zetten wij de tenten op. Er dreigt immers onweer, we horen het al donderen (en niet in Keulen 🤣… sorry…flauw mopje🙃). De onweerswolken zitten sinds de namiddag de hele tijd achter ons. 

Als alle tenten opgezet zijn, begint het te regenen. We kunnen gelukkig in de cafetaria iets drinken. Jan kijkt hockey, Hannes bestudeert alle mogelijke weerapps die op mijn gsm staan om het weer voor de komende uren te verspellen en Hannah en ik spelen zenuwen (we winnen elk eens een spel 😀). Het waait hard en het regent goed. Blij dat we binnenzitten. 

Wanneer het even stopt met regenen kookt Jan aan de overdekte afwasbakken. Want het begint plots te gieten. We eten daar ook onder want hij blijft even regenen. 

Hannah en ik doen de afwas. Voor de eerste keer helpt Hannah mee. Hannes die…verveelt zich…tja…afdrogen is maar saai hè. 

De H’tjes liggen nu in de tent. Wij kunnen nog even buitenzitten maar we zien alweer dreigende wolken. 

Morgen rijden we verder noordwaarts richting Colmar. 

À demain 👋!

Dag 18: Hohentengen – Schwörstadt (63 km)

Deze nacht hebben we allemaal supergoed geslapen. Het was echt rustig op de camping 🏕️. We zaten dicht bij de luchthaven van Zürich waardoor er heel wat overvliegende vliegtuigen ✈️ waren. Maar ook dit lawaai viel heel goed mee, het werd wat gecompenseerd door het klaterende beekje naast ons.

Rond 9u20 kunnen we vertrekken. We stoppen bij de eerste bakkerij die we tegenkomen voor een muffin. Die wordt gespaard voor een beetje verder op onze rit. 

Het is vandaag een rustige rit. Het gaat af en toe omhoog maar ook heel veel naar beneden. We volgen momenteel de eurovelo 6, voor de ‘kenners’. Hannes is blij dat hij de pijltjes kan volgen. We fietsen de hele dag langs de Rijn. We rijden door mooie, gezellige stadjes. 

‘s Middags eten we aan een speeltuin. Ik geef de H’tjes een nieuwe challenge. Gisteren moesten ze 30x naar elkaar kunnen palletten en dan verdienden ze een kikkersnoepje 🐸. Dit hadden ze al veel te snel verdiend (naar mijn goesting 🤪). Dus nu moeten ze 100x naar elkaar kunnen spelen en dan krijgen ze elke een zakje naar keuze. Hannah gaat er volledig in op. Ze wordt soms heel kwaad op Hannes omdat hij zogezegd zijn best niet doet 😂. Er is dus heel veel lawaai en weinig samenwerking. Tot…het plots stil wordt. Ik zie Hannes zijn lippen bewegen…en ze zitten aan 60… we tellen verder mee…de gezichten zijn heel serieus….tot… aan 95 loopt het mis. Maar ze hebben bewezen dat het erin zit. Ze hebben nog wel kansen deze vakantie 😀. 

We zijn ondertussen 2 oudere koppels tegengekomen die we gisteren en eergisteren ook al gezien hebben. Wel grappig 🤣. 

Het is warm deze middag. Het parcours is niet zwaar, maar ik heb plots niet zoveel energie mee. Een druivensuiker en eventjes stoppen helpt mij er weer bovenop. We stoppen echter aan de verkeerde plaats, volgens Hannah (en stiekem moet ik haar gelijk geven). 100 meter verder is er een klein strandje waar je de Rijn in kan. We fietsen verder. In Schwörstadt gaan we naar de Aldi. Maar we zien plots een plaats waar de H’tjes in de Rijn kunnen. En plots is Hannah weer de lieve, blije, hulpvaardige Hannah. Ze nemen een duik in de Rijn. Ik hou het bij pootje baden. Hannah en Jan zwemmen terug een stukje. 

Na deze verkoeling gaan we naar de winkel. Het is nog zo’n 5 km naar de camping in Zwitserland 🇨🇭. 

Jan stelt na ons winkelbezoek voor of we niet aan de kanoclub gaan kamperen. Meestal zijn dat rustige campings met de nodige voorzieningen. 

Dus zitten we hier dan: aan het water, uitzicht op de Rijn, goede douches én een zwemplaats voor de H’tjes (in Duitsland 🇩🇪). 

Jan fietst nog eens terug naar de winkel. Geen ijsje op de warmste dag van de vakantie? Dat kan toch niet hé…

Zwemmen in de Rijn, liggen in de hangmat, lezen… dit is dan relaxen na het fietsen. 

Na het avondeten wordt er nog gezwommen… de H’tjes genieten 😊. 

O ja, de challenge… morgen is een nieuwe dag 😅.

Morgen fietsen we door en voorbij Bazel  richting La France 🇫🇷. 

Tschüss 👋!

Dag 17: Wagenhausen 🇨🇭- Hohentengen 🇩🇪 (46 km)

Vandaag terug fietsen!

Er wordt warm weer voorspeld dus is ons doel om een beetje vroeger te vertrekken. Uiteindelijk trekt de karavaan zich tegen 9u30 op gang. Het opruimproces zou wat sneller kunnen gaan, maar dan is er wat medewerking van de H’tjes nodig. En laat dat nu toch een probleempje zijn…

We flirten de hele dag met de Duitse 🇩🇪 en Zwitserse 🇨🇭grens. 

Het gaat terug goed omhoog en omlaag het eerste deel van de rit. Het uitzicht is echt de moeite. Het is zonder boekje dus volgen we de gps van Jan en de pijltjes. Af en toe ontstaat er een discussie over het niet volgen van de pijltjes omdat de gps iets anders voorstelt tussen de jongens. Hannes wil alleen pijltjes volgen en vindt dat zijn papa teveel met zijn gps bezig is 🫣🙃. 

Schaffhausen is de eerste grote stad die we passeren. 3 km verder komen we aan de Rheinfall. Hier valt de Rijn echt naar beneden. Echt een aanrader!

We fietsen nog 6 km verder naar de winkel. Volgens de gps is er geen picknickplaats in de buurt dus eten we aan de winkel. 

Ook in de namiddag gaan we af en toe eens over de grens en fietsen we langs rustige baantjes door het prachtige landschap. We zien hier veel zonnebloemvelden opduiken 🌻. I love it!

Na 46 km vinden we het welletjes voor vandaag. Er is een camping met Freibad aan. We installeren ons en zoeken verkoeling onder een boom aan het Freibad. Het is vandaag echt wel warm 🥵. De H’tjes zoeken het water op 💦, wat een waterratten. Uiteraard moet er ook een ijsje gegeten worden.  

Na het eten volgt het hoogtepunt van de dag: zwemmen in de Rijn. Er zit wel wat stroming op dus moet Jan zich ‘opofferen’ om mee in het water gaan. Maar wat hebben ze een plezier. De Rijn neemt hen letterlijk mee 😀. En moeder… die moet zorgen dat ze op het einde van het traject klaarstaat met de handdoeken en sandalen 🤪. 

Morgen gaan we weer wat verder. 

Tschüss 👋!

Dag 16: Rustdag

Gisterenavond werden we omsingeld door de muggen 🦟. Het voorspelde onweer bleef precies uit. 

Deze nacht heeft het af en toe wel eens goed geregend, maar het viel goed mee. In de buurt was er precies een mini-Tomorrowland aan de gang. Dit verstoorde dan even mijn nachtrust. 

Vandaag nemen we een rustdag. Op afspraak kunnen we de was doen 🙃. Om 12u is het onze beurt. We slapen allemaal een beetje langer, ook Jan. 

Na het ontbijt nemen de H’tjes een duik in het zwembad. Ik trek mij nog even terug in de tent. Het miezert een klein beetje, maar opnieuw blijft de voorspelde regen uit. We spelen een spelletje van de Zwitserse Spoorwegen. Hannes = blij ei 🥚.

Ons middageten bestaat uit een broodmaaltijd (stokbrood en beleg). Tussen 12u en 14u mag je hier eigenlijk niet in het zwembad of op de speeltuin. Iedereen lapt die regel aan zijn laars. De H’tjes duiken opnieuw het zwembad in en Jan doet de was. Ik doe nog een dutje in de tent, maar het warmt er heel snel op 🥵. Na mijn dutje lees ik nog eens. 

Jan en de H’tjes gaan te voet boodschappen halen in Stein am Rhein. Ze wandelen aan de oever van de Rijn. Ze eten er een heerlijk ijsje. 

Ik geniet ondertussen van de rust en mijn boek ‘De vrouw in de moeder’ (dat ondertussen uit is 🙃). 

Aangezien we vlak aan de Rijn zitten moet er uiteraard een duik in de rivier genomen worden. 

Hieronder een stukje geschreven door Hannah. 

‘We duiken dan nog eens in de Rijn.Mama gaat alleen met haar voeten.’

Het was dus duidelijk leuk in de Rijn. Er zit wel een sterke stroming op de Rijn. Het was dus wat opletten. Opvallend is dat je hier overal vrij mag zwemmen in de rivier, in België daarentegen…

Het avondeten bestaat uit larven, volgens Hannes. De officiële naam is Spätzli. We eten dit met appelmoes en vlees. Het smaakt. 

Hannah neemt nog een duik in het water. Hannes leest nog een beetje. 

En zo is onze rustdag snel gepasseerd. Morgen fietsen we verder langs de Rijn richting Schaffhausen. 

Tschüss 👋!

Dag 15: Orsingen – Wagenhausen (42 km)

Deze ochtend zijn de buren al vroeg wakker, dus wij ook. Het krioelt hier trouwens van de muggen. Ik denk dat ik wel 1000 muggenbeten heb 🫣.

Het is al warm van ‘s morgens vroeg. Het is de eerste dag dat het niet bewolkt is in de ochtend. De zon toont zicht onmiddellijk ☀️. 

Rond 10u zijn we klaar. Er is echter nog een klein probleempje…onze campingstekker zit in een kast en er heeft iemand die kast op slot gedaan 🙄. Jan mag mee in het golfkarretje. Het euvel is snel opgelost, maar we zijn dus een klein beetje later weg. 

We fietsen op en neer naar Radolfzell. We doen boodschappen en installeren ons aan de Untersee (ik mag van Hannes niet zeggen dat het de Bodensee is…). De H’tjes hebben trouwens iets nieuws gevonden deze vakantie op ruzie over te maken: de lege flessen in een automaat steken om pfand terug te krijgen 🙄. Ook dit winkelbezoekje overleven we dus weer 🤪. 

Het uitzicht bij onze picknick is prachtig. Ik eet eens een broodje met Brie en tomaat 🍅. Hannah neemt een duik in het water en Hannes speelt in de waterspeeltuin met de kraan 🏗️. 

Na een lange middagpauze fietsen we verder. We fietsen vanaf nu zonder boekje. Jan heeft verschillende bestaande routes aaneen gepuzzeld. Het is warm 🥵. Het blijft op en neer gaan. Af en toe vangen we een glimp op van de Untersee. Er zit veel volk aan en in het water. We komen regelmatig badplaatsen tegen. Tegen betaling kan je aan het water liggen. Vaak is daar ook een cafetaria aan verbonden. Bij een van de steile stukken (18%) moet ik even voet aan grond zetten, Dju toch…

Na een nieuwe helling stoppen we voor een welverdiend ijsje en een frisdrankje 😀. De suikers zorgen ervoor dat ik klaar ben voor het laatste stukje. Voor we het weten rijden we Zwitserland 🇨🇭 binnen. We fietsen stapvoets door Stein am Rhein. Wat een mooi stadje. 

De volgende stop is de winkel. Ah ja, we moeten nog eten hebben voor ‘s avonds 😀. 

We zien ondertussen de donkere wolken komen. Er wordt onweer voorspeld deze avond en nacht. We zullen de tenten goed vastzetten 🤪. 

Op de camping aangekomen, kunnen de zwemkleren niet snel genoeg aangetrokken worden. Georgina moet met haar quad de tentplaats tonen. De tenten worden hier precies overal tussen de huizen gezet. De mobilhomes moeten hun stuurskills hier ook demonstreren 🤪. Terwijl de H’tjes in het zwembad plonsen zetten Jan en ik de tenten op. Het moet plots snel gaan want de eerste druppels zijn daar. Gelukkig is het maar van korte duur. 

Er is hier een overdekte ruimte waar we kunnen koken en buiten onder een afdak zitten. We installeren ons en zien Remco goud en Wout brons halen. 

We maken gebruik van het kookvuur en de overdekte ruimte om te eten. Na het eten gaan onze waterratjes 💦 opnieuw het zwembad in. Dat verveelt hen precies nooit!

We zijn nog een beetje aan het twijfelen wat we morgen zullen doen: een rustdag of verder fietsen. Morgenochtend wordt er regen voorspeld en we hebben hier wel plaats om droog te zitten. Ik weet dat we richting Basel fietsen, maar langs waar is mij een raadsel 🤪. Daarvoor zal ik de reisleider eens moeten aanspreken, maar die geniet nu van een welverdiende douche. 

Tschüss 👋!

Dag 14: Neustadt (bei Donaueschingen) – Orsingen (53,70 km)

Naast ons stond een groep vrienden met heel wat kindjes. Die hebben gisterenavond en vannacht toch wel wat lawaai gemaakt 🫣. De nachtrust was niet top, maar al bij al heb ik nog vrij goed geslapen. 

Deze ochtend doen we het rustig aan. Tegen 9u50 vertrekken we. Vandaag staat een vrij chille rit op het programma. Na de middag zit er wel een klim in maar dan zou het weer bergaf gaan. 

Ja, dat klimmen is vaak een mentale kwestie, heb ik al ondervonden. Tijdens het klimmen gaat soms niets door mijn hoofd en soms 1001 dingen. Soms heb ik het gehad met klimmen, ook al kan ik nog verder én dan lukt het niet meer. Gelukkig heb ik altijd mijn compagnon aan mijn zijde. Hannes voelt mijn ‘zwakke’ momenten aan. Hij geeft dan een duwtje extra. Vaak geraak ik zo uit mijn mentale dipje 😀. 

Na 11 km komen we in het eerste stadje met een grote winkel, Geisingen. Daar doen we boodschappen voor de middag. We eten er ook ons fruitje. Het eerste stuk was wondermooi. We kronkelden tussen de velden met zicht op de bergen. We fietsen heel vaak op aparte fietspaden. Vandaag hebben we de wind niet altijd in ons voordeel. 

Net voor onze picknick-pauze komen we een drinkwaterpunt tegen. We vullen de flessen met koud water en installeren ons 5 minuten later in een parkje in Möhringen. Hannes amuseert zich met een kraan in het zand en Hannah gaat in het Kneippbad. Het valt op dat er veel wespen 🐝 zitten. 

We stoppen nog even aan de Netto voor een colaatje. Ja, ik heb mijn suikers nog niet gehad (O ja, voor mijn mede-cola-zero-verslaafden: op vakantie drink ik soms echte cola. Die suikers heb ik nodig om te fietsen 🫣. ). Nog een druivensuiker binnenspelen en ik ben klaar voor de klim. We moeten 5 km omhoog fietsen. Er zit een stuk in van 5%. Het valt eigenlijk heel goed mee. We fietsen een groot stuk door het bos. Hannah loopt ondertussen 😀 mee. Het laatste stukje is nog het zwaarste stuk, nochtans niet zo vermeld in ons boekje. We zullen eens aan den Paul zijn oren moeten trekken (Paul Benjaminse is de auteur van ons boekje. Om misverstanden te vermijden, wij zijn heel content van zijn routes en boekjes 😀). Het uitzicht boven is waanzinnig mooi. We nemen de tijd om even te genieten en eten een bar. 

Het volgende stuk is een geweldig leuke afdaling naar Eigtelingen. Heel af en toe krijgen we nog een serieuze kuitenbijter naar omhoog. 

Onze camping van vandaag is in Orsingen. We passeren een geweldig groot en mooi golfterrein. En we moeten nog serieus aan de bak. We krijgen nog een helling om ‘u-tegen-te-zeggen’ voorgeschoteld. Mijn pijp is uit. Dankzij Hannes geraak ik boven. Er vliegen daar ook heel vervelende muggen 🦟 die de klim nog vervelender maken. En deze klim stond niet vermeld in het boekje. Ik was dus een beetje geambeteerd 🫣. 

Maar de camping maakt veel goed. Er is een zwembad, een prachtig sanitair (toilet, douche ineen én heel veel ruimte 😀), een winkel vlakbij en een machtig uitzicht. 

Hannah gaat al snel spelen in de speelruimte binnen. Er is daar een ballenbad en een mini-indoorkrijspaleis, een feest voor Hannah. 

Na het installeren van de tent nemen Jan en de H’tjes een duik in het water. 

Morgen fietsen we naar het meest zuidelijke punt van onze route: radolfzell aan de Untersee, vlakbij de Bodensee. De Bodensee zelf gaan we niet doen. We rijden vanaf nu richting Basel en dan terug omhoog via Frankrijk 🇫🇷 richting ons huis. 

Tschüss 👋❤️