Dag 69: over de Po 🏞️

Trinita – Revello: 62,66 km

Deze morgen krijgen we een ontbijt, maar een goed ontbijt. Croissants met vlees in (ken de naam niet hiervan 🫣), smacks, verse taart, vers fruit, zelfgemaakte confituur, yoghurt… het heeft gesmaakt. Hannes was alvast in zijn nopjes 😀. 

De H’tjes plonsen nog eens in het bad, met schuim. We vertrekken dus wat later. Tussen Trinita en Fossano hernemen we de route. Het gaat goed bergop en bergaf tot in Fossano, vooral het laatste stukje bergop is lastig. In Fossano picknicken we aan een speeltuin. Het was een leuke speeltuin voor de H’tjes, één van de betere die we al tegengekomen zijn deze vakantie.

We beslissen dat het geen camping wordt vandaag. Daarvoor zouden we van de route moeten en nog 150 hoogtemeters doen. In de namiddag gaat het valsplat omhoog tot in Costigliole Saluzzo. Ondertussen passeren we langs kleine dorpjes die elk hun kerk hebben, hoe klein ze ook zijn. In de verte zien we de bergen verschijnen. 

In Costigliole Saluzzo zoeken we iets om te drinken. Alles is precies toe. 

We vinden daar wel een waterautomaat. Voor 3 cent kunnen we een liter water krijgen, klein detail; je kan enkel met 5 cent betalen 😂. Voor 5 cent kan je jouw fles met spuitwater bijvullen. We vinden nog wat rostjes en de flessen worden bijgevuld. 

Vanaf nu gaat de route vooral bergaf. We zien ook heel wat kiwibomen 🥝. In Verzuolo komen we een ijssalon tegen. Het is zelfgemaakte ijs en het is superlekker en goedkoop (2 euro voor 2 bollen!). We doen daar onze boodschappen want we hebben ondertussen onze slaapplaats geboekt, een b&b in Revello, niet ver van de route. 

Er wordt van fietspartner gewisseld. Hannah komt mij vergezellen. Er was een beetje onvrede bij de tandem Jan-Hannah (een vergeten steen en een kwijtgeraakt zakje onderweg waren de oorzaak). 

We fietsen door Manta en Saluzzo. Saluzzo is een grotere stad. Het is gezellig om erdoor te fietsen. Mijn fietspartner vertelt honderduit 😀. 

Op de andere fiets wordt de route vooral bekeken. 

We moeten de Po nog oversteken. In het droge seizoen (juli/augustus) kan je die gewoon oversteken. Nu staat er nog water in, dus moeten we een pad volgen tot aan de brug om over de Po te geraken.  

Vandaar fietsen we tussen de fruitbomen: appelbomen 🍏🍎, kersenbomen 🍒, kiwibomen 🥝. De bergen zijn weer veel dichter gekomen. Het is echt mooi! We cruisen richting Revello. Het weer begint er wat dreigend uit te zien. Het is hier warm 🥵, 28 graden, maar het voelt doef aan. 

Onze b&b is een boerderij. We worden verwelkomd door de boer. Na de uitleg krijgen we nog een exclusieve rondleiding van de boer. Het is een boerderij met melkkoeien. We zien hoe ze gemolken worden. Er zijn hier zo’n 120 koeien. We krijgen ook de kalfjes te zien. Gisteren is er nog eentje geboren. De H’tjes vinden het de max, en wij ook 😀. 

We hebben hier een vuur en maken daar gebruik van om te koken. 

Ik kreeg van Annelies de tip om eens koekjes van Pan di Stelle te kopen. Awel, dat is hier een hit. Ben je in Italië, dan moet je die zeker eens proeven. Het zijn ronde chocoladekoekjes 😀. 

A domani ❤️!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *