Dag 13: Schiltach – Neustadt (bei Donaueschingen) (64 km)

Gisterenavond genoten Jan en ik van een momentje in de hangmat met… vleermuizen 🦇 boven ons hoofd. De kerkklokken sloegen 10u dus was het tijd om te gaan slapen. 

Om 7u15 kom ik langzaam wakker. Maar het doel is om vroeg te vertrekken, dus begin ik onmiddellijk de tent op te ruimen. 

Het gaat vrij vlot zodat we rond 9u10 kunnen vertrekken. Onze Nederlandse buren doen dezelfde route en zijn en kwartiertje voor ons al vertrokken. 

We weten wat ons te doen staat…de eerste 24 km van de dag klimmen. 

Het gaat rustig omhoog richting Schramberg. Daar doen we onze inkopen voor deze middag (en zo kunnen we even uitblazen). 


We klimmen verder richting Tennenbronn waar we aan een meertje picknicken. We laten ons eens gaan…het zijn broodjes belegd met zalm vandaag 😀. 

Onze energietank is nu bijgevuld voor het laatste deel van de klim. Rond Langenschiltach bereiken we het ‘dak’ van onze vakantie, op 900 meter hoogte. De laatste kilometer is echt tandenbijten. Maar mijn copiloot heeft goede benen en duwt/stuwt mij naar boven 😀. Ik ben kapot. Maar de twee dappere duo’s geraken fietsend boven 🤩. Het zwaarste werk van de dag is gepasseerd. Nu nog…40 km te gaan 🙄. 

Maar we gaan vlot naar beneden. We ‘flitsen’ Peterzell voorbij. We dalen verder richting Villingen waar we (eindelijk) een welverdiend ijsje 🍦 eten. De H’tjes content 😀. 

Sinds gisteren spelen wij (Hannes en ik) ook het spelletje van de gele auto’s. Het is wel een beetje oneerlijk soms… als we bergop fietsen kan ik niet praten en zo dus niet roepen. Tegen het einde van de dag hebben de kindjes uiteraard gewonnen. 

Het is vandaag niet te warm en niet te koud, ideaal fietsweer dus. 

Van Villingen fietsen we langs een rustig fietspad naar Donaueschingen. De H’tjes zitten nu allebei met een zonnebril 😎 op hun neus. Die hebben ze gekregen in een drankencentrale (ons water was op). Ze spelen daar weer een spelletje mee en voor we het weten zijn we in Donaueschingen. Voor de stad moeten we nog even stevig aan de bak. Een fietser moedigt ons aan door te laten weten dat het de laatste muur tot aan de stad is. Oef…

In Donaueschingen vind je de bron van de Donau in de stad. Maar eigenlijk wordt de Donau gevormd door de samenvloeiing van de Birag en de Breg. Ook deze plaats gaan we eens bezoek.  

Het is kwart voor 6 wanneer we op onze camping aan de Riedsee aankomen. Er is al paniek bij de H’tjes dat er niet meer gezwommen zou kunnen worden. Maar gelukkig kunnen ze nog een duik in het meer nemen. 

Onze Nederlandse buren van gisteren waren zo lief om een plekje vrij te houden voor ons. Helaas is dit in de zon dus zoeken we een ander plekje. De H’tjes plonsen onmiddellijk in het meer. Ettelijke minuten later gaat Jan mee. Ze zwemmen naar een steiger en doen samen sprongetjes. 

Na het zwemmen is het douchen en etenstijd. 

Het is al laat. Iedereen is moe. De H’tjes liggen bijna te ronken en ik zal het ook niet te lang meer trekken. 

Wat we morgen doen, weten we nog niet. De reisleider bekijkt dit nog eens. 

Tschüss 😘!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *